Δραστηριότητες 2010

24/11/2010, Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε και παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 για αυτεπάγγελτη συζήτηση του Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια 2010-2015.

22/11/2010, Διαμαρτυρία ΕΚΙΦ για τη Σύνθεση της ΕΕΥ

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της νέας σύνθεσης της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου εξέδωσε Ανακοίνωση διαμαρτυρόμενο έντονα για τον αποκλεισμό των γυναικών από ένα τόσο σημαντικό σώμα αποφάσεων. Το ΕΚΙΦ ζητά την άμεση κατοχύρωση του δικαιώματος της απρόσκοπτης εκπροσώπησης, συμμετοχής και εξέλιξης της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις, καθώς και την εδραίωση της πολιτικής των ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Η Ανακοίνωση στάληκε για δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο και κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, το ΕΜΔΓ, την Επίτροπο Διοικήσεως και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

[Δελτίο Τύπου]

23/10/2010, Διεθνές Συνέδριο Mapping the Gender Equality: research and practices

Το ΕΚΙΦ συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Mapping the Gender Equality: research and practices – the national and international perspective" που ακολούθησε την Εγκαθίδρυση της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στις 23 Οκτωβρίου 2010, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζοντας τα ευρήματα της παγκύπριας έρευνας του ΕΚΙΦ "Μετανάστριες: οι γνωστές – άγνωστες της κυπριακής κοινωνίας." Η παρουσίαση έγινε στην Αγγλική γλώσσα από την Πρόεδρο, Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, την Αντιπρόεδρο κ. Χρυστάλλα Μαούρη και την Ταμία, Δρ Νατάσα Οικονομίδου-Σταύρου.

22/08/2010, Εγκαθίδρυση Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δέσποινα Σολωμή, προσκλήθηκε και παρέστη στην τελετή Εγκαθίδρυσης της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Καλλιπόλεως). Στην εκδήλωση παρέστησαν αντιπρόσωποι της επιστημονικής, πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της Κύπρου και της ΟΥΝΕΣΚΟ με έδρα το Παρίσι. Επίσης συμμετείχαν αντιπρόσωποι των πανεπιστημίων, των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών που είναι εταίροι της έδρας.

12/07/2010, ΠΟΓΟ Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

Το ΕΚΙΦ προσκλήθηκε από το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ να συμμετάσχει σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στις 12 Ιουλίου 2010 στη Δημοσιογραφική Εστία. Εκ μέρους του ΕΚΙΦ παρέστη και παρουσίασε σχετική εισήγηση η Αντιπρόεδρος, κ. Χρυστάλλα Μαούρη.

[Εισήγηση]

1/6/2010, Παρουσίαση Πορισμάτων Έρευνας 3 του ΕΚΙΦ: "Μετανάστριες οι γνωστές - άγνωστες της κυπριακής κοινωνίας"

To ΕΚΙΦ παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνας "Μετανάστριες οι γνωστές - άγνωστες της κυπριακής κοινωνίας"

12/03/2010, Πρόγραμμα Δράσης για την Ισότητα Δήμου Λευκωσίας 2010-2012

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δέσποινα Σολωμή, παρέστη στην παρουσίαση του "Προγράμματος Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2010-2012" του Δήμου Λευκωσίας από την κ. Ελένη Λουκαΐδου, Πρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δήμου Λευκωσίας στην Παλουριώτισσα στις 12 Μαρτίου 2010. Η Πρόεδρος κατέθεσε γραπτές εισηγήσεις και σχόλια για τις προοπτικές συνεργασίας και έθεσε στη διάθεση του Δήμου Λευκωσίας τα ευρήματα των τριών παγκύπριων ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΚΙΦ που σχετίζονται άμεσα με την ισότητα των φύλων.

* [Εισήγηση]

06/02/2010, Διεθνής Ημέρα εναντίον του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ)

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας εναντίον του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ) στις 6 Φερβουαρίου 2010, το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) εξέδωσε Δελτίο Τύπου καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων οποιασδήποτε μορφής, κυρίως των νεαρών κοριτσιών κάτω των 15 ετών, αναγνωρίζεται διεθνώς ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γυναικείου φύλου. Καλεί δε την Κυπριακή Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα νομοθετικά και πρακτικά μέτρα για πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής βίας ενάντια στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια συμπεριλαμβανομένης της απάνθρωπης πρακτικής του ΑΓΓΟ.

* [Δελτίο Τύπου]

03/02/2010, Πρόσκληση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) προσκλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών να συμμετάσχει στη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010 με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας (6 Φεβρουαρίου) εναντίον του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ). Το ΕΚΙΦ αντιπροσώπευσαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μάρω Μιχαηλίδου και Δρ Δανάη Λόρδου-Κασπαρή.