Δραστηριότητες 2011

14/12/2011, Εκδήλωση με θέμα: Διοίκηση και Έμφυλη Διάσταση - η περίπτωση της εκπαίδευσης

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου οργάνωσε εκδήλωση με θέμα: Διοίκηση και Έμφυλη Διάσταση-η περίπτωση της εκπαίδευσης στις 14 Δεκεμβρίου 2011, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ερευνητικά προγράμματα και τις άλλες δραστηριότητες του ΕΚΙΦ που άπτονται του τομέα της έμφυλης διάστασης της εκπαίδευσης. Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ Αναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης εξ Ελλάδος. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η Δρ Παρασκευή Χατγηπαναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μέλος ΔΣ ΕΚΙΦ.

28/11/2011, Διεθνές Συνέδριο EIGE

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, συμμετείχε σε ολοήμερο Διεθνές Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το European Institute for Gender Equality (EIGE) τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 στις Βρυξέλλες με θέμα: Good Practices in Gender Mainstreaming: Towards Effective Gender Training.

28/11/2011, Δεξίωση προς τιμήν Γυναικείων Οργανώσεων

Η Αντιπρόεδρος, κ. Χρυστάλλα Μαούρη, εκπροσώπησε το ΕΚΙΦ σε δεξίωση προς τιμήν των Γυναικείων Οργανώσεων που μετέχουν στον ΕΜΔΓ, τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011, στο Προεδρικό Μέγαρο. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κ. Έλση Χριστόφια, σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

25/11/2011, Πρόσκληση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κύπρο και παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με την Ευρωβουλευτή κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου στο Σπίτι της ΕΕ με την ευκαιρία της υιοθέτησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του νομοθετικού ψηφίσματος της 27ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η οποία αφορά την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας με την οποία καταργείται η απόφαση πλαίσιο – 2004/68/ΔΕΥ (CΟΜ92010)0094 – C7-0088/2010 – 2010/0064(COD)).

25/11/2011, Διεθνής Ημέρα ενάντια στην βία κατά των γυναικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας - 25 Νοεμβρίου - ενάντια στην βία κατά των γυναικών αποφάσισε τα εξής:

1. Να αποστείλει ανακοίνωση καταδίκης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών σε όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη για νομοθετικά και άλλα μέτρα για εξάλειψη του φαινομένου και παροχή βοήθειας προς τα θύματα οικογενειακής και σεξιστικής βίας.

2. Να μεταφράσει από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ΕΚΙΦ την Ανακοίνωση Τύπου του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (EWL) ημερομηνίας 23/11/2011.

* [ανακοίνωση ΕΚΙΦ]

* [ανακοίνωση EWL - μεταφρασμένη στα ελληνικά]

19/11/2011, Δείπτνο στα πλαίσια του Διεθνούς Σεμιναρίου της ΟΥΝΕΣΚΟ

Τρία Μέλη του ΔΣ του ΕΚΙΦ η Πρόεδρος, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου- Σολωμή, η Γραμματέας, κ. Μάρω Μιχαηλίδου και η Ταμίας, Δρ Νατάσα Οικονομίδου-Σταύρου προσκλήθησαν και παρακάθησαν σε δείπνο το οποίο η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών παρέθεσε προς τιμήν των συνέδρων από το εξωτερικό.

18/11/2011, Διεθνές Σεμινάριο με θέμα: Human Rights and Violent Behaviour-The Social and Educational Perspective

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Σεμιναρίου με θέμα: Human Rights and Violent Behaviour-The Social and Educational Perspective, το οποίο οργανώθηκε από την Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών, 18 – 19 Νοεμβρίου 2011 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

18/11/2011, Ημερίδα: Διεθνής Οικονομική Κρίση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές/Πολιτικές Ισότητας των Φύλων

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στην Ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ) και η Υπεπιτροπή Οικονομικών του ΕΜΔΓ την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 9:30 – 13:00 με θέμα: Διεθνής Οικονομική Κρίση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές/Πολιτικές Ισότητας των Φύλων.

16/11/2011, Ημερίδα της Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στην Ημερίδα, με θέμα: Οι μηχανισμοί προώθησης της ίσης μεταχείρησης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση της Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Οικονομικών, 9:00 – 16:30

10/11/2011, Συμμετοχή στο ολοήμερο Εργαστήριο "How Can Men Do Gender Equal Work?"

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, συμμετείχε στο ολοήμερο Εργαστήριο How Can Men Do Gender Equal Work? το οποίο οργανώθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 από L&D Social Research, Dissens Institute, Inbas and abz austria με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Εργαστήριο ήταν το δεύτερο από τρία εργαστήρια στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα: Study on the Role of Men in Gender Equality.

7/10/2011, Συνέδριο με τίτλο "Η Νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μετανάστευση και Άσυλο στην Κύπρο, Μάλτα και Ελλάδα"

Η Πρόεδρος, Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, προσκλήθηκε και εκπροσώπησε το ΕΚΙΦ στο συνέδριο με τίτλο "Η Νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μετανάστευση και Άσυλο στην Κύπρο, Μάλτα και Ελλάδα", το οποίο οργανώθηκε από τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ελλάδα και από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου στο ξενοδοχείο Cyprus Hilton στη Λευκωσία, την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κ. Νεοκλής Συλικιώτης. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Τάσος Γεωργίου και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, κ. Ελεονώρα Γαβριηλίδη. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος Ευρωβουλευτές από την Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο, εκπρόσωποι κυβερνητικών τμημάτων, μη κυβερνητικών οργανισμών και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης.

4/7/2011 - 5/7/2011, Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας του EIGE

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), Κυρία Virginij Langbakk και μέλη του EIGE πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, 4-5 Ιουλίου 2011.

Μέσα στα πλαίσια των συναντήσεων που τα μέλη του EIGE είχαν με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και με κέντρα έρευνας που προωθούν την ισότητα των φύλων, συναντήθηκαν με την Πρόεδρο, Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή και τα Μέλη του ΔΣ του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), κ. Χρυστάλλα Μαούρη (Αντιπρόεδρο), Δρ Νατασα Οικονομίδου-Σταύρου (Ταμία) και Δρ Δανάη Λόρδου-Κασπαρή και συζήτησαν τρόπους μελλοντικής συνεργασίας.

4/7/2011, Εκδήλωση με θέμα: Εμπορία Προσώπων και Νομικό Πλαίσιο στην Κύπρο

Η Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, προσκλήθηκε και παρέστη στην εκδήλωση που οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στις 4 Ιουλίου 2011 στα Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου (Αγία Παρασκευή) με θέμα: Εμπορία Προσώπων και Νομικό Πλαίσιο στην Κύπρο.

20/4/2011, Εκδήλωση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ)

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος, κ. Χρυστάλλα Μαούρη, στην ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) στις 20 Απριλίου 2011 στα Γραφεία του στη Λευκωσία σε σχέση με τις ευκαιρίες συμμετοχής των γυναικείων οργανώσεων σε ερευνητικά προγράμματα του ΙΠΕ μέσα από τις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων καθώς και για τις δραστηριότητες της Ομάδας "Helsinki Group on Women in Science".

11/4/2011, Ανακοίνωση για τον αριθμό γυναικών υποψηφίων βουλευτών

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), μέσα στα πλαίσια των παρεμβάσεων του όσον αφορά θέματα ισότητας φύλου στα δρώμενα της κυπριακής κοινωνίας, εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι στα ψηφοδέλτια τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) μειώθηκε ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων βουλευτών. Η μείωση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εκπροσώπησης της γυναικείας παρουσίας στην επόμενη Βουλή.

6/4/2011, Ημερίδα "The Changing Facets of Trafficking in Human Beings: Challenges and Policy Developments"

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, παρέστη στην Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με θέμα The Changing Facets of Trafficking in Human Beings: Challenges and Policy Developments στο Chateau Status στις 6 Απριλίου 2011.

8/3/2011, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε η κ. Ανδρούλλα Καμιναρά, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας στο Chateau Status στις 8 Μαρτίου 2011

8/3/2011, Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 8 Μαρτίου 2011. Το ΕΚΙΦ εκπροσωπήθηκε στη δεξίωση από την Πρόεδρο και το Μέλος του ΔΣ, Δρ Βούλα Χατζηπαναγιώτου.

12/1/2011, Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε και παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 12 Ιανουαρίου 2011 για συζήτηση του θέματος "Η πρόοδος και οι προκλήσεις στην έρευνα για θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων στην Κύπρο".

Η Πρόεδρος κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΚΙΦ όσον αφορά τη διάσταση του φύλου στην έρευνα και πληροφόρησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την υπό εξέλιξη έρευνα του ΕΚΙΦ που σκοπό έχει να:

  • χαρτογραφήσει τον χώρο της έρευνας στην Κύπρο με τη διάσταση του φύλου

  • διαγνώσει τυχόν προβλήματα και ελλείψεις όσον αφορά την ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στην έρευνα και καινοτομία

  • επισημάνει τις προοπτικές για προώθηση και στήριξη των γυναικών ερευνητών με μέτρα και δομές για αύξηση της συμμετοχής τους στον ζωτικό τομέα της έρευνας και καινοτομίας

* [Γραπτό υπόμνημα]