Δραστηριότητες 2012

13/11/2012, Συνέδριο του European Institute for Gender Equality (EIGE)

Η Πρόεδρος, συμμετείχε σε συνέδριο που διοργάνωσε το European Institute for Gender Equality (EIGE) στις 13-14 Νοεμβρίου 2012 στο Βίλνιους, Λιθουανία με θέμα: Advancing Gender Training to Support Effective Gender Mainstreaming. Η Πρόεδρος παρουσίασε εισήγηση με θέμα “The role of gender training in bridging the gender gap in the academic community. The needs and challenges in Cyprus”, το οποίο διανεμήθηκε στους συνέδρους.

* [Άρθρο της Προέδρου]

8/11/2012, Συνέδριο Combating Domestic Violence against Women in the EU

Η Πρόεδρος συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα Combating Domestic Violence against Women in the EU, στις 8-9 Νοεμβρίου 2012, στη Λευκωσία το οποίο διοργανώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012.

3/11/2012, Commonwealth Conference New Trends, New Challenges in Educational Leadership and Governance

Η Πρόεδρος συμμετείχε στο συνέδριο 2012 Commonwealth Conference New Trends, New Challenges in Educational Leadership and Governance, στις 3-7 Νοεμβρίου 2012, στη Λεμεσό, το οποίο διοργανώθηκε από τo Commonwealth Council of Educational Administration and Management (CCEAM) και τον Κυπριακό Όμιλο Εκπαιδευτικής Διοίκησης (Κ.Ο.Ε.Δ.). Η Πρόεδρος σε συνεργασία με τη Μαρία-Έλενα Κωμοδρόμου, Μέλος ΕΚΙΦ, παρουσίασε το θέμα “The gender gap in academic research - the barriers and challenges for women academics”.

26/9/2012, Δημόσια ακρόαση Developing a Macro-regional strategy in the Mediterranean – the benefits for island Member States of the European Union

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Τμήμα Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής (ECO), και παρέστη σε δημόσια ακρόαση την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 στο Golden Bay Beach Hotel στη Λάρνακα με θέμα: Developing a Macro-regional strategy in the Mediterranean – the benefits for island Member States of the European Union.

25/9/2012, Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Gender Training in the European Union

Η Πρόεδρος εκπροσώπησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Gender Training in the European Union η οποία διοργανώθηκε στις 25 - 26 Σεπτεμβρίου 2012 από το European Institute for Gender Equality (EIGE). Τα κύρια πορίσματα της συζήτησης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του EIGE. Επιλεγμένα σχόλια από τη διαδικτυακή συζήτηση συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων της Προέδρου του ΕΚΙΦ εκδόθηκαν από το EIGE με τίτλο “Gender Training in the European Union - Reflections from the online discussions” (2012).

14/9/2012, Συνέδριο "Ο ρόλος των ανδρών και ισότητα των φύλων - Ευρωπαϊκές διαστάσεις και στρατηγικές"

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα Ο ρόλος των ανδρών και ισότητα των φύλων - Ευρωπαϊκές διαστάσεις και στρατηγικές στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 στο Bedford Hotel στις Βρυξέλλες, το οποίο διοργανώθηκε από κοινοπραξία με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Progress. Τα κύρια θέματα που συζητηθήκαν ήταν “άνδρες και φροντίδα”, “άνδρες και εργασία” και “άνδρες και ισότητα των φύλων”.

Ερευνητικό έργο Daphne - VICTIMS

Το ΕΚΙΦ συμμετείχε ως Βοηθός Εταίρος στο ερευνητικό έργο Daphne - VICTIMS (2009-2011). Το συντονισμό του έργου είχε η Καθηγήτρια και Διευθύντρια της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων, κ. Μαίρη Κουτσελίνη. Πληροφορίες για το ερευνητικό έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/victims

* [Τελική Έκθεση Αποτελεσμάτων]

6/6/2012, Παρουσίαση Ευρημάτων της Παγκύπριας Έρευνας του ΕΚΙΦ “Χαρτογράφηση του Κυπριακού Ερευνητικού Χώρου με την Έμφυλη Διάσταση”

To ΕΚΙΦ παρουσίασε τα ευρήματα της παγκύπριας έρευνας “Χαρτογράφηση του Κυπριακού Ερευνητικού Χώρου με την Έμφυλη Διάσταση”

v

7/4/2012, Ημερίδα Women's empowerment towards equality

Η Πρόεδρος και η Γραμματέας του ΕΚΙΦ, κ. Μάρω Μιχαηλίδου, παρέστησαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΟΓΕΕ στις 7 Απριλίου 2012, στο Ξενοδοχείο Cyprus Hilton με θέμα: women's empowerment towards equality.

27/3/2012, Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών Κύπρου

Η Πρόεδρος παρέστη στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών Κύπρου (CWL), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2012 στη Λευκωσία.

8/3/2012, Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, η Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ ΕΚΙΦ προσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Δημήτρη Χριστόφια και την Κυρία Έλση Χριστόφια σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

20/2/2012, Επίσκεψη Ενημέρωσης στις Βρυξέλλες

Η Πρόεδρος συμμετείχε στην Επίσκεψη Ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, η οποία οργανώθηκε από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία για εκπροσώπους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μη κυβερνητικών οργανισμών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 -21 Φεβρουαρίου 2012, οι εκπρόσωποι ξεναγήθηκαν στις κυριότερες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενημερώθηκαν για θέματα όπως η Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενάντια στις διακρίσεις και την διακίνηση/εμπορία προσώπων και την προώθηση της διαφορετικότητας.

14/2/2012, Συνεδρία της Υπεπιτροπής του ΕΜΔΓ

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε και παρέστη στη συνεδρία της Υπεπιτροπής του ΕΜΔΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εκμετάλλευση και Εμπορία Γυναικών στις 14 Φερβουαρίου 2012 στη Λευκωσία.

13/1/2012, Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη σε ακρόαση στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, στις 13 Ιανουαρίου 2012, 15:00 – 17:00, στη διάρκεια της οποίας η Ευρωβουλευτής, κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, παρουσίασε την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το 2013, το οποίο ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών . Η κ. Παπαδοπούλου, ως εισηγήτρια για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, κάλεσε τους πολίτες , τα οργανωμένα σύνολα του πληθυσμού και τους ΜΚΟ να καταθέσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους για ενσωμάτωση στην Έκθεση.

Η Δρ Σολωμή παρατήρησε ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν παρέχουν στατιστικά στοιχεία κατά φύλο. Επίσης, σε συνεργασία με την Δρ Χρυστάλα Καλογήρου, καθηγήτρια του Π.Ι.Κ, κατέθεσε γραπτή εισήγηση όσον αφορά τη συμβολή της εκπαίδευσης, τόσο κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών (2013), όσον και διαχρονικά για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής ταυτότητας και δημοκρατικής πολιτότητας σε όλα τα επίπεδα της υποχρεωτικής και της δια βίου εκπαίδευσης.