Δραστηριότητες 2013

3/12/2013, Δημόσιος Διάλογος με θέμα τη Συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή – Ευρωεκλογές 2014

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε και παρέστη στο Δημόσιο Διάλογο με θέμα τη Συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή – Ευρωεκλογές 2014, που οργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις 3/12/2013 στα πλαίσια της Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης.

23/11/2013, Εκδήλωση "Silent Walk"

Η Πρόεδρος εκπροσώπησε το ΕΚΙΦ στην εκδήλωση "Silent Walk" την οποία διοργάνωσε το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών (the Cyprus Women's Lobby) ενάντια στη βία κατά των γυναικών στις 23/11/2013 στην Πλατεία Φανερωμένης. Το ΕΚΙΦ είναι ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών (the European Women's Lobby).

18/9/2013 - 19/9/2013, Συζήτηση μέσω διαδικτύου με θέμα gender training

Η Πρόεδρος συμμετείχε για δεύτερη χρονιά σε συζήτηση μέσω διαδικτύου με θέμα gender training (κατάρτιση για θέματα φύλου) μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου ισότητας Φύλου (EIGE).

17/5/2013, Έκδοση του ΕΚΙΦ "Πέντε χρόνια παρουσίας έρευνας και δράσης 2006-2011"

Η έκδοση του ΕΚΙΦ "Πέντε χρόνια παρουσίας έρευνας και δράσης 2006-2011" αποστάληκε σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών και αρχών: στα μέλη του ΕΚΙΦ, συνεργάτες, βουλευτές, πολιτικά κόμματα, κυβερνητικούς παράγοντες και διπλωματικές αποστολές της ΕΕ.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Τάσος Μητσόπουλος, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή.

11/5/2013, Ανοικτός Διάλογος της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Ανδρούλας Βασιλείου

Η Πρόεδρος συμμετείχε στον Ανοικτό Διάλογο της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Ανδρούλας Βασιλείου, με τους Νέους στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013 (European Year of Citizens 2013) που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια στη Λευκωσία.

21/4/2013, Εκδήλωση Νέοι δρόμοι ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία

Η Πρόεδρος συμμετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος των δήμων κατά την εκδήλωση Νέοι δρόμοι ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στις 21/04/2013 που οργανώθηκε από την Κοινοπραξία του Δήμου Λευκωσίας με τους Δήμους Αγ. Δομετίου και Λεμεσού.

17/4/2013, Δημόσιο Διάλογο αναφορικά με το καθεστώς της πορνείας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος, Δρ Δέσποινα Σολωμή, προσκλήθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και συμμετείχε στο Δημόσιο Διάλογο αναφορικά με το καθεστώς της πορνείας στην Κύπρο.

Το ΕΚΙΦ κατέθεσε τις απόψεις του ΔΣ επί του θέματος γραπτώς στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως στις 6/6/2013.

*[Θέσεις ΕΚΙΦ για το καθεστώς της πορνείας στην Κύπρο]

27/3/2013, Ακύρωση εκδήλωσης στο ΤΕΠΑΚ

Το ΕΚΙΦ σε συνεννόηση με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ακύρωσε την εκδήλωση στη Λεμεσό λόγω των δυσάρεστων συνεπειών που ακολούθησαν τα δυσάρεστα οικονομικά μέτρα τον Μάρτιο 2013.

Η εκδήλωση με τίτλο Ματιές στον χάρτη της διανόησης: Η έμφυλη διάσταση μέσα από την ιστορία της Λεμεσού και τον σύγχρονο ακαδημαϊκό χώρο είχε προγραμματισθεί να παρουσιασθεί στη Λεμεσό στις 27 Μαρτίου 2013 και περιελάμβανε:

i) παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας του ΕΚΙΦ. Χαρτογράφηση του ακαδημαϊκού ερευνητικού χώρου με την έμφυλη διάσταση από τον Δρ Λεύκιο Νεοφύτου, Γραμματέα ΔΣ ΕΚΙΦ και την Δρ Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου, Μέλος ΔΣ ΕΚΙΦ, και

ii) ομιλία από τον ερευνητή της ιστορίας της Λεμεσού, κ. Τίτο Κολώτα, με θέμα Λεμεσιανές που άνοιξαν δρόμους στη γυναικεία χειραφέτηση στην Κύπρο.

5/3/2013, Δελτίο Τύπου διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των γυναικών από τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβολίου

Το ΕΚΙΦ εξέδωσε Δελτίο Τύπου στις 5/03/2013 διαμαρτυρόμενο για τον αποκλεισμό των γυναικών από το υψηλό πολιτειακό αξίωμα του υπουργού και ζητούσε κατοχύρωση του δικαιώματος της ισότιμης εκπροσώπησης, συμμετοχής και ανέλιξης της γυναίκας σε ηγετικές και πολιτικές θέσεις.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ONE BILLION RISING

Με αθρόα συμμετοχή γυναικών, εκπροσώπων οργανώσεων, Ευρωβουλευτών, βουλευτών και πολιτικών η Κύπρος σήμερα ύψωσε φωνή μεγάλη, ξεσηκώθηκε και χόρεψε ενάντια στη βία εις βάρος των γυναικών. Με εκδήλωση έκπληξη Flash mob, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός χορευτριών ένωσε τη φωνή της με τα εκατομμύρια πολιτών που συμμετέχουν στην παγκόσμια έκκληση για δράση ενάντια στην βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, One Billion Rising. Την εκδήλωση αυτή που έγινε στο The Mall of Cyprus Λευκωσία. οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Creativity Dance Studio και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Χορηγοί της εκστρατείας ήταν ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, το Μix Fm το ελεγκτικό γραφείο Nexia Poyiadjis, Panayiotides Promotional Ideas, και το Kemanes Digital Printing.