Δραστηριότητες 2014

29/11/2014, Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ανοχή τέλος»

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ συμμετείχε σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ανοχή τέλος» την οποία διοργάνωσε το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ στις 29/11/2014, στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

28/11/2014, Εκδήλωση προς τιμήν του Δρ Denis Mukwege

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δένα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, συμμετείχε στις 28/11/2014 σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία προς τιμήν του Δρ Denis Mukwege, που τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Σκέψης. Για 15 χρόνια, ο Δρ Mukwege περίθαλψε δεκάδες χιλιάδες θύματα βιασμού και ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στην χώρα του, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Φωτογραφία της Προέδρου του ΕΚΙΦ με την ευρωβουλευτή Δρ Ελένη Θεοχάρους και συγγενείς του Δρ Denis Mukwege.

21/11/2014, Διεθνές Συνέδριο «Φύλο, Νομοθεσία και Θεσμοί»

Η Πρόεδρος του EKIΦ προσκλήθηκε από την Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών να προεδρεύσει συνόδου καθώς και να παρουσιάσει το θέμα: “Challenging equal opportunities in the academic landscape of Cyprus -The female perspective” στο Διεθνές Συνέδριο «Φύλο, Νομοθεσία και Θεσμοί» που πραγματοποιήθηκε στις 21 - 22 Νοέμβριου, 2014 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

20/11/2014, Ψήφισμα που προωθεί το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών

Το EKIΦ υποστήριξε την εκστρατεία του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών να συλλέξει 5000 υπογραφές με σκοπό να πιέσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας, Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Το ΕΚΙΦ είναι ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών.

Ηλεκτρονική διεύθυνση ψηφίσματος:

http://www.avaaz.org/el/petition/Proedro_Kypriakis_Dimokratias_Niko_Anastasiadi_Ypografi_kai_Kyrosi_tis_Synthikis_tis_Kostantinoypolis/edit/

20/10/2014, Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Η Πρόεδρος του EKIΦ και η Δάφνη Φινοπούλου, Μέλος του ΔΣ του ΕΚΙΦ, συμμετείχαν σε γεύμα που διοργανώθηκε από το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών στις 20 Οκτωβρίου 2014, με σκοπό τον σχεδιασμό δράσεων που να επισημαίνουν την ανάγκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο γεύμα στο Garden Café παρευρέθηκαν και οι γυναίκες βουλευτές Ρούλα Μαυρονικόλα, Στέλλα Κυριακίδου και Αθηνά Κυριακίδου.

15/9/2014, «Αγκαλιάζοντας θύματα εμπορίας προσώπων, προστασία, ενημέρωση, στρατηγικές»

Η Πρόεδρος του EKIΦ προσκλήθηκε και παρέστη στη συνεδρίαση του Γυναικείου Σοσιαλιστικού Κινήματος τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014, όπου εκπρόσωποι ΜΚΟ και γυναικείων οργανώσεων ενημερώθηκαν για το έργο «Αγκαλιάζοντας θύματα εμπορίας προσώπων, προστασία, ενημέρωση, στρατηγικές», το οποίο υλοποιείται από τη Σοσιαλιστική Κίνηση Γυναικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης - ΣΤΙΓΜΑ και την εταιρεία Gender Stream Consulting Ltd.

20/07/2014, Δελτίο Τύπου με θέμα τη Βία κατά των γυναικών και ανηλίκων

Το EKIΦ εξέδωσε Δελτίο Τύπου μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, καθώς και της παιδικής πορνογραφίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Ιουνίου, 2014. Το Δελτίο Τύπου έλαβε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα.

26/6/2014, Δελτίο Τύπου με θέμα «Εκπροσώπηση των γυναικών στα ευρωπαϊκά σώματα»

Το EKIΦ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με θέμα «Εκπροσώπηση των γυναικών στα ευρωπαϊκά σώματα» στις 26 Ιουνίου 2014, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Μάιου 2014 είναι πολύ μικρή σε ποσοστά και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για μια ισότιμη αντιπροσώπευση της γυναίκας στα ευρωπαϊκά σώματα. Το Δελτίο Τύπου έτυχε κάλυψης από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

21/5/2014, Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα «Ορίζοντας 2020»

Η Πρόεδρος του EKIΦ παρέστη στις 21 Μαΐου, 2014 στην εκδήλωση πληροφόρησης για την πύλη ενημέρωσης σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα «Ορίζοντας 2020» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια» στη Λευκωσία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

14/5/2015, Συζήτηση με θέμα «Ευρωεκλογές 2014: Ήρθε η ώρα της ποσόστωσης;»

Η Πρόεδρος του EKIΦ προσκλήθηκε και παρέστη στη συζήτηση με θέμα «Ευρωεκλογές 2014: Ήρθε η ώρα της ποσόστωσης;», η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο, στη Λευκωσία, στις 14 Μαΐου 2014.

13/01/2014, Νομικό πλαίσιο σχετικά με την πορνεία

Το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως ενημέρωσε το ΕΚΙΦ στις 13/01/2014 για τη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως ως προς το νομικό πλαίσιο σχετικά με την πορνεία στην Κύπρο. Η έκθεση της Επιτρόπου περιελάμβανε και προτάσεις που έγιναν από το EKIΦ και αφορούσαν την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την πορνεία.