Δραστηριότητες 2015

08/12/2015, Δελτίο Τύπου - "Νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2016–2020"

Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών (ΚΛΓ) ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών(ΕΛΓ) και κάλεσε τον Υπουργό ΔΔΤ, κύριο Ιωνά Νικολάου να ζητήσει την συνέχιση της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των φύλων.

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση στο κάθε κράτος μέλος, το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) ενέκρινε τα συμπεράσματα στα οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει ως «μια νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων μετά το 2015, η οποία θα πρέπει να συνδέεται στενά με τη στρατηγική Ευρώπη 2020 και η οποία θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Το ΕΚΙΦ είναι ιδρυτικό μέλος του ΚΛΓ.

* [Δελτίο Τύπου]

24/11/2015, Δελτίο Τύπου με θέμα "Βία κατά των γυναικών και ανηλίκων"

Με την ευκαιρία της 25 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρας Κατά της Βίας ενάντια στις Γυναίκες, το ΕΚΙΦ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με θέμα "Βία κατά των γυναικών και ανηλίκων"

* [Δελτίο Τύπου]

10/11/2015, Ανθολογία "Ποίηση Κυπρίων Γυναικών 1878-2008"

Επισυνάπτεται η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την εκδήλωση παρουσίασης της Ανθολογίας Ποίηση Κυπρίων Γυναικών 1878-2008, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, ώρα: 6.30μμ στην Καστελλιώτισσα με σκοπό την προβολή της γυναικείας ποιητικής δημιουργίας.

* [Πρόσκληση]

22/9/2015, European Commission - Press release

"New framework for Gender Equality and Women's Empowerment:

Transforming the Lives of Girls and Women through EU External Relations (2016-2020) adopted"

06/07/2015, Δελτίο Τύπου με θέμα τον διορισμό της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), το ΕΚΙΦ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο διαμαρτύρεται έντονα θεωρώντας απαράδεκτο τον αποκλεισμό των γυναικών από ένα από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς της Κυπριακής Πολιτείας.

24/6/2015, Συνέδριο του Προγράμματος Embracing

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ συμμετείχε στο καταληκτικό συνέδριο του Προγράμματος Embracing με τίτλο: Καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση: Ενημερώνω – Εκπαιδεύω – Αγκαλιάζω, το οποίο διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση στις 24 Ιουνίου 2015 στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη. Στο συνέδριο παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου. Την παρουσίαση συμπερασμάτων ανέλαβε η Βουλευτής, κ. Ρούλλα Μαυρονικόλα.

16/6/2015, Εργαστήριο ΙΠΕ: COST ACTION TA1201-gender STE

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και συμμετείχε στο εργαστήριο που οργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα με τίτλο COST ACTION TA1201-gender STE στις 16 Ιουνίου 2015. Ομιλητές ήσαν η Καλυψώ Σέπου (ΙΠΕ), η Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, Διευθύντρια της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Καθηγήτρια Ines Sanchezde Madariaga, Technical University of Madrid, ο Καθηγητής Tomas Brage, University of Lund, Sweden και ο Καθηγητής Paul Walton, University of YORK.

29-31/5/2015, 25 χρόνια European Women’s Lobby (EWL)

Η Πρόεδρος του ΕΚΦ, Δρ Δένα Σολωμή μαζί με την Σουζάνα Παύλου, Πρόεδρο ΚΛΓ και τη Μάγδα Ζήνωνος, εκπροσώπησαν το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών (ΚΛΓ) στους εορτασμούς του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, the European Women’s Lobby (EWL), για τα 25 χρόνια του στις Βρυξέλλες από 29 - 31 Μαΐου 2015.

Το Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών( EWL) είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός γυναικείων οργανώσεων στην ΕΕ. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ψηφίστηκε το Στρατηγικό Πλαίσιο του EWL για τα έτη 2016-2020, το οποίο εδράζεται σε έξι Βασικές Αξίες: Ισότητα, Διαφορετικότητα, Σεβασμό, Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη και Ειρήνη. Οι πέντε βασικές αρχές που διέπουν τη νέα Στρατηγική του EWL είναι: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα (αδιαπραγμάτευτα και αδιαχώριστα), Αλληλεγγύη, Αυτονομία, Συμμετοχή και Συμπερίληψη.

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στις 30 - 31Μαΐου ψηφίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και με μόνο μία ψήφο κατά ψήφισμα που καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να εμπλέξουν ίσον αριθμό γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.

15/6/2015, Διάσκεψη τύπου: "Ενίσχυση της Παρουσίας της Γυναίκας στην Πολιτική Ζωή"

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της Παρουσίας της Γυναίκας στην Πολιτική Ζωή, μέλος της οποίας είναι και η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο οργάνωσαν Διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία στις 15 Ιουνίου 2015 όπου παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή της Κύπρου και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Διάσκεψη Τύπου σηματοδοτεί την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και στοχευμένων δράσων για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων με προτεραιότητα την ποσόστωση ως προσωρινού μέτρου .

Μάϊος 2015, Ανθολογία Ποίηση Κυπρίων Γυναικών 1878-2008

Τον Μάϊο 2015, κυκλοφόρησε στην Κύπρο η Ανθολογία Ποίηση Κυπρίων Γυναικών 1878-2008 της Προέδρου του ΕΚΙΦ που σκοπό έχει να αναδείξει τη γυναικεία ποιητική δημιουργία. Η Ανθολογία εκδόθηκε στην Αθήνα και περιλαμβάνει 410 ποιήματα 130 γυναικών.

15/5/2015, Συζήτηση ΓΟΔΗΣΥ: «Σχολικός Εκφοβισμός: Μύθοι και Πραγματικότητες»

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ παρευρέθηκε στη συζήτηση που οργάνωσε η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ) στις 15 Μαΐου 2015 στο καφεστιατόριο ΠΡΑΛΙΝΑ υπό την αιγίδα της Βουλευτού, κ. Στέλλας Κυριακίδου και με Ομιλήτρια την Παιδοψυχίατρο, Δρ Ιουλιέττα Καλλή Λαούρη με θέμα: Σχολικός Εκφοβισμός: Μύθοι και Πραγματικότητες.

15/5/2015, GALA DINNER της νεοσύστατης Λέσχης LIONS Λευκωσίας ΟΝΑΣΑΓΟΡΑΣ

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στο GALA DINNER της νεοσύστατης Λέσχης LIONS Λευκωσίας ΟΝΑΣΑΓΟΡΑΣ με την ευκαιρία της ίδρυσης της Λέσχης (Charter Night) στις 15 Μαΐου 2015 στο Ξενοδοχείο Holiday Inn. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα Ηθοποιό και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού ΔΔΤ , Κ. Ιωνά Νικολάου. Τιμήθηκαν οι καταξιωμένες ηθοποιοί Άννα Φόνσου, Έλλη Κυριακίδου και Τζένη Γαϊτανοπούλου.

14/5/2015, Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ως αιτία αποκλεισμού της γυναίκας από τη δημόσια και πολιτική ζωή.

Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, η Πρόεδρος ΕΚΙΦ προσκλήθηκε από τον Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ , κ. Άντρο Κυπριανού και παρέστη σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με γυναικείες και άλλες οργανώσεις με θέμα: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ως αιτία αποκλεισμού της γυναίκας από τη δημόσια και πολιτική ζωή.

10/3/2015, Εκδήλωση τη Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου: «Η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία – Νέες προκλήσεις»

Η Δρ Ελένη Δημοσθένους, Μέλος ΔΣ ΕΚΙΦ, εκπροσώπησε το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) στην εκδήλωση τη Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου «Η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία – Νέες προκλήσεις» που διοργανώθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 στο Ολυμπιακό Μέγαρο, Λευκωσία. Κύρια ομιλήτρια ήταν η Ελένη Γλυκάτζη Αρβελέρ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Βούλα Κοζομπόλη και η Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου.

10/3/2015, Εκδήλωση Γ.Ο.ΔΗ.ΣΥ. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Πρόεδρος εκπροσώπησε το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) στην εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ) που οργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία την Τρίτη 10 Μαρτίου. Ομιλήτρια ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Αλεξία Παναγιώτου με θέμα: «Η διαφορά μιας (ακόμη) γυναίκας».

8/3/2015, Ημέρα της Γυναίκας

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ ΕΚΙΦ Δρ Δανάη Κασπαρή και Δρ Ελένη Δημοσθένους παρέστησαν σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 με πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυρίου Νίκου Αναστασιάδη και της Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

14/2/2015, One Billion Rising: Drum! Dance! Rise!

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), ως Μέλος του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών (ΚΛΓ), συμμετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης One Billion Rising: Drum! Dance! Rise! στις 14 Φεβρουαρίου 2015 στην Λευκωσία, στις οδούς Λήδρας - Ονασαγόρου. Η εκδήλωση One Billion Rising είναι μια διεθνής διαμαρτυρία ενάντια στη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών με τη συμμετοχή 186 χωρών.

Το ΕΚΙΦ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την Πρόεδρο, Δρ Δέσποινα Σολωμή. Η εκδήλωση ήταν επιτυχής, είχε χρώμα και ρυθμό και κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και βουλευτές. Οι οργανώσεις και σωματεία που συμμετείχαν ζήτησαν την άμεση υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.