Δραστηριότητες 2019

19/12/2019, Ανοιχτός Διάλογος Πολιτών

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και παρέστη στον Ανοιχτό Διάλογο Πολιτών με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου. Η εκδήλωση με θέμα: «Η Ευρώπη κοντά στους πολίτες: Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων» πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Landmark στη Λευκωσία. Τον διάλογο συντόνισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

22/11/2019, Ιδρυτική Σύνοδο Α’ Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών

Στις 22 Νοεμβρίου 2019, η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ στην Ιδρυτική Σύνοδο Α’ εκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Λειτουργίας και Ανάπτυξης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών.

19/11/2019, Δελτίο Τύπου Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)

19/11/2019, Δημοσίευση EIGE

3/10/2019, Συνέδριο

Η Πρόεδρος προσκλήθηκε και παρέστη στην τελετή έναρξης του συνεδρίου με θέμα: Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 3 Οκτωβρίου 2019. Εισαγωγική ομιλία έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακολούθησαν ομιλίες από την Δρα Βικτώρια Κιμωνίδου και τον Καθηγητή Στυλιανό Καβαδία.

26/9/2019, Ημερίδα EIGE

Το ΕΚΙΦ εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο, Δρ Δέσποινα Σολωμή, στην Ημερίδα με θέμα: «Το έργο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων (EIGE) στην προαγωγή και υποστήριξη της ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη – Η περίπτωση της Κύπρου.» Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το EIGE σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

9/9/2019, Συνεδρία Βουλής Αντιπροσώπων

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών με θέμα: «Η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις επιλογής στείρωσης στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια». Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019.

4/9/2019, Πρόσκληση

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, η Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη να συμμετάσχει στο νεοσύστατο θεσμό της Παράλληλης Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών. Στόχος της Παράλληλης Βουλής είναι η ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία , ο πλουραλισμός και η διαφάνεια.

29/7/2019, Συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την επιλογή του να προτείνει γυναίκα για τη θέση Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) σας συγχαίρει για την επιλογή σας να προτείνετε για διορισμό γυναίκα στην θέση Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολιτική και κοινωνική δράση της κ. Κυριακίδου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι εχέγγυο ότι η κ. Κυριακίδου θα καλύψει με σθένος, επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα νέα της καθήκοντα.

7/6/2019, Ανοικτός Διάλογος Πολιτών

Η κ. Ελένη Χρυσοστόμου, Μέλος του Δ.Σ. ΕΚΙΦ, εκπροσώπησε το ΕΚΙΦ στον Ανοικτό Διάλογο Πολιτών με θέμα: «Ο αόρατος ρόλος της γυναίκας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και οι συνέπειες από τη μη συμμετοχή της» που διοργάνωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων στις 7 Ιουνίου 2019 σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών.

28/5/2019, Ανακοίνωση Τύπου – Ευροεκλογές 2019

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της εκλογής των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέδωσαν ανακοίνωση τύπου.

17/4/2019, Η ενσωμάτωση των μεταναστριών στην αγορά εργασίας

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: Ενσωμάτωση των Μεταναστριών στην Αγορά Εργασίας, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία (Αγία Παρασκευή). Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Εργασίας, Μέριμνας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, καλωσόρισε τούς ομιλητές, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που με την παρουσία τους στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες του ΕΚΙΦ για μια κοινωνία πιο δημοκρατική. Στόχος του ΕΚΙΦ, η Πρόεδρος πρόσθεσε, είναι η προαγωγή, με κύριο εργαλείο την έρευνα, της ισότητας και ισοπολιτείας των δύο φύλων. Η επιλογή της γυναίκας μετανάστριας, αντί του άνδρα μετανάστη, έγινε συνειδητά διότι η γυναίκα μετανάστης είναι πιο ευάλωτη και αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους. Πέραν της εργασιακής εκμετάλλευσης, η μετανάστρια συχνά γίνεται θύμα φυσικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης ή και εμπορίας.

Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, μετέφερε την ομιλία της Έντιμης Υπουργού Εργασίας, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω αναπάντεχου κωλύματος. Για το θέμα μίλησαν επίσης ο κ. Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ και η κ. Θέα Πιερίδου, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Ο Δρ Λάζαρος Σαββίδης, Πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και τέως Δήμαρχος Στροβόλου, ανέλαβε τον σχολιασμό των παρεμβάσεων των ομιλητών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η κ. Ρούλα Μαυρονικόλα, πρώην Βουλευτής, η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, κ. Ουρανία Σχίζα και η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

Το πολυπληθές ακροατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και εισηγήσεις.

21/3/2019, Ανοικτός Διάλογος Πολιτών

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στον Ανοικτό Διάλογο Πολιτών με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με θέμα: Μετανάστευση και ασφάλεια: οι προκλήσεις για την Ευρώπη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 21 Μαρτίου 2019.

14/3/2019, Τελετή Βράβευσης των μαθητών/μαθητριών

Η Πρόεδρος εκπροσώπησε το ΕΚΙΦ στην Τελετή Βράβευσης των μαθητών/μαθητριών που διακρίθηκαν στον Εικαστικό Διαγωνισμό για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση με θέμα: Συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής» που οργανώθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στις 14 Μαρτίου 2019. Η Διευθύντρια του Π.Ι., Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης και η Υπουργός Εργασίας , Πρόνοιας & Kοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

8/3/2019, Ανακοίνωση ΕΚΙΦ

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εξέδωσε Ανακοίνωση Τύπου.

8/3/2019, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών 2019

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών 2019 έχει αναρτήσει στον ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας της Γ.Γ.Ι.Φ. με την αφίσα :

http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2019/03/PDF-%CE%9C%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%93%CE%93%CE%99%CE%A6-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-8%CE%B7-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_2019.pdf

2) Το σποτ της Γ.Γ.Ι.Φ. διάρκειας πενήντα δευτερολέπτων για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών 2019:

3) Την έκδοση με τίτλο «Συνοπτικός απολογισμός του έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για το έτος 2018»

6/3/2019 - Γενική και Καταστική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (Ε.Κ.Ι.Φ) καλεί τα μέλη του στη Γενική & Καταστατική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί

Ημέρα: Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ώρα: 5.00μμ

Τόπος: Grey Terrace PASYDY (κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ), Λευκωσία

5/3/2019, Παρουσίαση βιβλίου της κ. Ανδρούλας Βασιλείου

Η Πρόεδρος παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ανδρούλας Βασιλείου με θέμα Γυναίκα της Κύπρου- ενός αιώνα διαδρομή την Τρίτη 5 Μαρτίου στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Δικαστή, κ. Κωνσταντίνο Λυκούργο. Χαιρετισμούς απεύθυναν η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας Ανδρών και Γυναικών και η Σκεύη Κουκουμά, Γ.Γ. της ΠΟΓΟ. Στο βιβλίο γίνονται αναφορές στην ίδρυση του ΕΚΙΦ και στη σημαντική δράση και συμβολή του στον τομέα της προώθησης της ισότητας των φύλων.

Μάρτιος 2019, Συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για ΜΚΟ

Κατάθεση στον Έπαρχο/Έφορο Σωματείων όλων των απαραίτητων εγγράφων και πιστοποιητικών, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για ΜΚΟ εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων του Νόμου 104 (Ι)/2017 και 76(Ι)/2018 (Μάρτιος 2019).

22/1/2019 - Νομοσχέδιο για Ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών

Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ προσκλήθηκε και παρέστη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσίασης του Νομοσχεδίου για Ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών στο Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, Λευκωσία, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019.

* Λεπτομέρειες για το Νομοσχέδιο

* Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως., κ. Ιωνά Νικολάου