Καλωσορίσατε! 

Φίλες και Φίλοι,

Η δημιουργία του ιστοχώρου σκοπό έχει την ενημέρωση των μελών μας και των εταίρων μας για τις δραστηριότητες του ΕΚΙΦ καθώς και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ως πλατφόρμα επικοινωνίας, ευελπιστούμε ότι, ο ιστοχώρος θα συμβάλει στην αναβάθμιση της συνεργασίας του ΕΚΙΦ με τοπικά και διεθνή δίκτυα για την επίτευξη των απώτερων στόχων μας που εστιάζονται στην ισόρροπη αντιπροσώπευση των φύλων σε όλες της εκφάνσεις της ζωής

Το ΕΚΙΦ είναι ένας μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος, σύμφωνα με το Καταστατικό του, στοχεύει μεταξύ άλλων:
  • στην προώθηση της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών
  • στο σεβασμό της διαφορετικότητας ανεξάρτητα από φυλή, εθνότητα ή θρησκεία
  • τη διεξαγωγή ερευνών και επιστημονικών μελετών για θέματα ισότητας των φύλων και τη διάχυση των ευρημάτων και πορισμάτων.
  • την προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες
  • τη διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικού, πολιτιστικού, παιδαγωγικού, επιμορφωτικού και πολιτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων του Κέντρου.

Το ΕΚΙΦ (αρ. εγγραφής 2874) είναι μέλος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και έχει εδραιώσει την παρουσία του στο πεδίο της ισότητας των φύλων με μια σειρά εκδηλώσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες, τις συνεργασίες και τα ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΙΦ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου είναι ανοικτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται για θέματα ισότητας, ισοπολιτείας και δημοκρατίας στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να γίνει μέλος συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο: Αίτηση Εγγραφής Μέλους το οποίο θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι στη διάθεσή σας για τυχόν πληροφορίες, συνεργασίες και οτιδήποτε άλλες δραστηριότητες οι οποίες προάγουν την ισότητα ανδρών και γυναικών και συμβάλλουν στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των δύο φύλων.

Με εκτίμηση,

Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή
Πρόεδρος ΕΚΙΦΤελευταίες Δραστηριότητες

19/11/2019, Δελτίο Τύπου Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)19/11/2019, Δημοσίευση EIGE

29/7/2019, Συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την επιλογή του να προτείνει γυναίκα για τη θέση Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας:
 
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
 
Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) σας συγχαίρει για την επιλογή σας να προτείνετε για διορισμό γυναίκα στην θέση Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
 
Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολιτική και κοινωνική δράση της κ. Κυριακίδου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι εχέγγυο ότι η κ. Κυριακίδου θα καλύψει με σθένος, επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα νέα της καθήκοντα.
7/6/2019, Ανοικτός Διάλογος Πολιτών 


Η κ. Ελένη Χρυσοστόμου, Μέλος του Δ.Σ. ΕΚΙΦ,  εκπροσώπησε το ΕΚΙΦ στον Ανοικτό Διάλογο Πολιτών με θέμα:  «Ο αόρατος ρόλος της γυναίκας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και οι συνέπειες  από τη μη συμμετοχή της»  που διοργάνωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων στις 7 Ιουνίου 2019 σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών.28/5/2019, Ανακοίνωση Τύπου – Ευροεκλογές 2019


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της εκλογής των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέδωσαν ανακοίνωση τύπου.

17/4/2019, Η ενσωμάτωση των μεταναστριών στην αγορά εργασίας

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: Ενσωμάτωση των Μεταναστριών στην Αγορά Εργασίας, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία (Αγία Παρασκευή). Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Εργασίας, Μέριμνας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου. 
 
Η Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή, καλωσόρισε τούς ομιλητές, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που με την παρουσία τους στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες του ΕΚΙΦ για μια κοινωνία πιο δημοκρατική. Στόχος του ΕΚΙΦ, η Πρόεδρος πρόσθεσε, είναι η προαγωγή, με κύριο εργαλείο την έρευνα, της ισότητας και ισοπολιτείας των δύο φύλων. Η επιλογή της γυναίκας μετανάστριας, αντί του άνδρα μετανάστη,  έγινε συνειδητά διότι η γυναίκα μετανάστης είναι πιο ευάλωτη και αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους. Πέραν της εργασιακής εκμετάλλευσης, η μετανάστρια συχνά γίνεται θύμα φυσικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης ή και εμπορίας. 
 
Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, μετέφερε την ομιλία της Έντιμης Υπουργού Εργασίας, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω αναπάντεχου κωλύματος. Για το θέμα μίλησαν επίσης ο κ. Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ και η κ. Θέα Πιερίδου, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Ο Δρ Λάζαρος Σαββίδης, Πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και τέως Δήμαρχος Στροβόλου, ανέλαβε τον σχολιασμό των  παρεμβάσεων των ομιλητών.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η κ. Ρούλα Μαυρονικόλα, πρώην Βουλευτής, η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, κ. Ουρανία Σχίζα και η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

Το πολυπληθές ακροατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και εισηγήσεις.