Νοέμβριος 2024 | 40ο Ε.Σ. του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. για την υλική και κοινωνική στέρηση με τη διάσταση του φύλου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το 40ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων της «Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ασχολείται με τα στατιστικά δεδομένα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) με πηγή την ΕΛΣΤΑΤ: https://isotita.gr/wp-content/uploads/2024/12/40o-enimerotiko-simeioma-Paratiritirio-Isotitas.pdf.
Τα βασικά σημεία αυτού συνοψίζονται ως ακολούθως:
1) Κατά το έτος 2023 η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 10.717 νοικοκυριών και σε 22.936 μέλη των νοικοκυριών αυτών, εκ των οποίων 20.177 ηλικίας 16 ετών και άνω. Ο μέσος όρος μελών υπολογίστηκε ανά νοικοκυριό σε 2,1 μέλη.
2) Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών (ο δείκτης που υπολογίζει το «ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις Ευρώπη 2030”») ανέρχεται στο 13,5%.
3) Το συνολικό ποσοστό των γυναικών που στερήθηκαν αγαθά το έτος 2023 είναι 14,1% και 14,6% για το έτος 2022. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών που στερήθηκαν αγαθά είναι 12,9% για το έτος 2023 και 13,1% για το έτος 2022.
4) Οι γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 18-64 που ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό επιβαρύνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό (86,7%) από το κόστος στέγασης σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας του φτωχού πληθυσμού (84,7%). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 65+ και φτάνει στο 90,1% ενώ για τους άνδρες η κατάσταση βελτιώνεται και πέφτει στο 83,8%.
5) Οι γυναίκες που νοικιάζουν σπίτι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις σε ποσοστό 20,9% για το έτος 2023. Οι άνδρες που νοικιάζουν σπίτι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις σε ποσοστό 18,9% για το έτος 2023.
6) Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φτωχός είναι ο πληθυσμός που έχει εισόδημα μικρότερο από ή ίσο με το κατώφλι της φτώχειας. Το ποσό των 438 ευρώ αποτελεί το μηνιαίο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα του ετήσιου κατωφλίου του κινδύνου φτώχειας και είναι ανεξάρτητο από το μέγεθος και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Η συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).
Παρακαλούνται οι αποδέκτες του εγγράφου να ενημερώσουν, κατά την κρίση τους, τις αρμόδιες οργανικές μονάδες των Υπηρεσιών τους και συνεργαζόμενους φορείς.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΡΕΜΟΣ
20/05/2024 |
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Επικαιροποιημένη στατιστική ενημέρωση για το έμφυλο μισθολογικό χάσμα και τις εργασιακές δεξιότητες ανά φύλο στην Ελλάδα
Το 37ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων της «Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ασχολείται με τα πιο πρόσφατα στοιχεία σε σχέση με τη διαφορά ανάμεσα στους μισθούς των γυναικών και των ανδρών στην Ελλάδα. Παράλληλα, και για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, παρουσιάζονται στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της έμφυλης ανισότητας, η οποία παρατηρείται στην αγορά εργασίας (ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας, απασχόλησης και ανεργίας, γυναικών σε θέσεις ευθύνης), καθώς και για τον έμφυλο καταμερισμό των ευθυνών φροντίδας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες ενός νοικοκυριού: https://isotita.gr/wp-content/uploads/2024/03/37%CE%BF-Newsletter-Paratiritirio.pdf
Τα βασικά σημεία αυτού συνοψίζονται ως ακολούθως:
1) Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι γυναίκες αμείβονται συνολικά λιγότερο από τους άνδρες. Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, συγκεκριμένα για το 2020 κυμαίνονταν από 0,7% στο Λουξεμβούργο μέχρι 22,3% στη Λετονία.
2) Τα στοιχεία αναφορικά με το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα συλλέγονται ανά τέσσερα χρόνια μέσω της Έρευνας Διάρθρωσης και Κατανομής των Αμοιβών της ΕΛΣΤΑΤ, με τελευταίο έτος αναφοράς το 2018. Ο πληθυσμός αναφοράς είναι το σύνολο των εργαζομένων (πλήρους και μερικής απασχόλησης) σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον δέκα μισθωτούς/-ες υπαλλήλους και δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, εκτός του δημοσίου τομέα.
3) Το ποσοστό απασχόλησης τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά κατά την περίοδο που εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας στη χώρα. Το έμφυλο χάσμα στην απασχόληση φάνηκε να μειώθηκε κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς από 24,2% το 2010 μειώθηκε σε 21,3% το 2018. Ωστόσο, αυτό αποτελεί συνέπεια της σημαντικής μείωσης της ανδρικής απασχόλησης, η οποία μειώθηκε λίγο πάνω από 13% το διάστημα 2010-2014 και επανήλθε σε ποσοστό σχεδόν 7,5% το διάστημα 2014-2018.
4) Η γυναικεία απασχόληση το διάστημα 2010-2014 μειώθηκε σημαντικά λιγότερο σε σχέση με την ανδρική (8%), ενώ το διάστημα 2014-2018 αυξήθηκε σχεδόν 5%. Το 2022 το έμφυλο χάσμα στην απασχόληση φαίνεται να είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2021 (21%), καθώς η απασχόληση των ανδρών (76,9%) έχει επανέλθει και ξεπεράσει τα επίπεδα του 2010 (76%), ενώ η γυναικεία (55,9%) έχει αυξηθεί σχεδόν 4% σε σχέση με το 2010 (51,8%). Ωστόσο, το έμφυλο χάσμα στην απασχόληση στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο, σχεδόν διπλάσιο, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10,7%).
5) Η έμφυλη διάσταση της φροντίδας γίνεται εμφανής και στα ποσοστά των ατόμων που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας για να φροντίσουν άλλα μέλη του νοικοκυριού. Από τον πληθυσμό των γυναικών που δεν είναι ενεργές στην αγορά εργασίας το 2022, το 42,9% δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε αυτή την επιλογή για να επικεντρωθεί στις οικογενειακές υποχρεώσεις ή στη φροντίδα άλλων μελών του νοικοκυριού. Το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού των ανενεργών ανδρών είναι σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο από εκείνο των γυναικών, καθώς το 2022 ανήλθε στο 11,2%.
6) Το πρόβλημα του έμφυλου μισθολογικού χάσματος αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. και η αντιμετώπισή του αποτελεί έναν από τους στόχους της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025. Έτσι, τον Ιούνιο του 2023 ψηφίστηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής (Pay Transparency Directive). Η ενσωμάτωση της Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026.
7) Επιπλέον, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα αναφορικά με την μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει σε ετήσια βάση την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών (για το έτος 2023 ορίστηκε η 15η Νοεμβρίου). Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 12,7%, το οποίο ισούται σχεδόν με δύο μηνιαίους μισθούς.
Το 38ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων της «Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ασχολείται με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εργασιακές δεξιότητες, έτους 2022 (Πειραιάς, 23/11/2023): https://isotita.gr/wp-content/uploads/2024/05/38th-newsletter-Observatory-05.2024.pdf
Τα βασικά σημεία αυτού συνοψίζονται ως ακολούθως:
1) Η συχνότερη χρήση ψηφιακών συσκευών (κατά τη διάρκεια όλου ή σχεδόν όλου του χρόνου εργασίας) κατά επάγγελμα απαντάται στους/στις υπαλλήλους γραφείου (33%), στους/στις τεχνικούς-τεχνολόγους (29%) και στα ανώτερα στελέχη (23%).
2) Η μικρότερη χρήση (λίγο από το χρόνο εργασίας) εμφανίζεται στους/στις ανειδίκευτους/ες εργάτες/τριες (8%) και στους/στις γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς (10%).
3) Στην απασχόληση με γνωστικές διαδικασίες κατά επάγγελμα, φύλο και ομάδες ηλικιών το ποσοστό των εργαζομένων που αφιερώνουν σε αυτές τον μισό ή περισσότερο από τον χρόνο εργασίας είναι υψηλότερο στα ανώτερα στελέχη, τους/τις επαγγελματίες και τους/τις τεχνικούς- τεχνολόγους.
4) Το ποσοστό είναι υψηλότερο στο σύνολο των ανδρών σε σχέση με το σύνολο των γυναικών (10,2% έναντι 9,7%), ενώ διαφοροποιείται ανά συνδυασμό φύλου και επαγγέλματος, καθώς τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες με εξαίρεση τους τεχνικούς-τεχνολόγους και τους υπαλλήλους γραφείου.
5) Στο συνδυασμό φύλου και ηλικίας, οι γνωστικές διαδικασίες παρατηρούνται περισσότερο στους άνδρες της ηλικιακής ομάδας: 35-54 ετών και στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας: 15-34 ετών (10,7% και 12,2%, αντίστοιχα).
6) Οι γυναίκες υπάλληλοι χρησιμοποιούν περισσότερο χρόνο ψηφιακές συσκευές στην εργασία, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην κατάρτιση ή εκπαίδευση άλλων ατόμων και αλληλεπιδρούν περισσότερο με άτομα εκτός της επιχείρησης ή οργανισμού σε σχέση με τους άνδρες υπαλλήλους.
7) Οι άνδρες υπάλληλοι έχουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στην εκτέλεση των εργασιακών τους καθηκόντων. Ασχολούνται περισσότερο με καθήκοντα που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα ή επιδεξιότητα, αλληλεπιδρούν περισσότερο με άτομα από την ίδια επιχείρηση ή οργανισμό και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε γνωστικές διαδικασίες σε σχέση με τις γυναίκες υπαλλήλους.
8) Τα δύο φύλα δεν διαφοροποιούνται στην εκτέλεση καθηκόντων, ακολουθώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό αυστηρές διαδικασίες.
Η συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).
08/03/2024 | Δελτίο Τύπου από ΕΚΙΦ
Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εξέδωσε Δελτίου Τύπου.