Δραστηριότητες 2022

Στα πλαίσια της πολιτικής του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) για φιλοξενία των ανακοινώσεων πολιτικής και δραστηριοτήτων των οργανισμών που έχουν ως προτεραιότητα την προώθηση της  ισότητας των φύλων, αποφάσισε την ανάρτηση  της έκδοσης:


Gender Equality Index 2022: Gender Equality under Threat, Specific Groups Hardest Hit


The freshly launched Gender Equality Index 2022 reveals that progress continues at a snails' pace, with a mere 0.6-point increase since last year's edition. As a result, the EU average score now stands at 68.6 out of 100 points, only 5.5 points higher than in 2010.


EIGE Director, Carlien Scheele said: "What is most pressing is that this year's score has taken a turn with decreases in several areas for the first time since 2010. This requires urgent scrutiny, as our results show that specific groups of people, who tend to be in more vulnerable situations during times of crises, are most at risk, where stark gendered inequalities compound the issue. We cannot afford to lose our sight on gender equality.


Discover the scores for each EU Member State and the key highlights in the report here.


"3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών", (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.), Αθήνα, Νοέμβριος 2022


Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεργασίας του με την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας αποφάσισε να αναρτήσει την «3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών» στην ιστοσελίδα του ΕΚΙΦ για σκοπούς άμεσης και συνεχούς πληροφόρησης των μελών και συνεργατών του ΕΚΙΦ:

https://isotita.gr/wp-content/uploads/2022/11/3h-ethsia-ekthesi-Via-kata-twn-Gynaikwn-GGDOPIF.pdf


Πρόκειται για ένα άκρως κατατοπιστικό κείμενο συνολικής έκτασης 228 σελίδων με την ακόλουθη βασική διάρθρωση:



Τονίζεται ότι σύμφωνα με την Έκθεση, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.


Στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).


Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για τους έντεκα μήνες αναφοράς η σχέση επιζήσασας–δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας. Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των ωφελούμενων γυναικών, το 43% είναι έγγαμες, το 20%  είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Από το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί/παιδιά.


Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι στο πλαίσιο εκδήλωσης της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» παρουσιάστηκε βίντεο κατά της βίας των γυναικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες  του βίντεο είναι μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω Αττικής που θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις γυναίκες θύματα βίας: «Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις».


Οι μαθητές και οι μαθήτριες  συμβουλεύουν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια, ενώ υπογραμμίζουν ότι η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία μπορεί να σταματήσει μόνο με την κινητοποίηση όλων μας: https://ypergasias.gov.gr/pote-den-einai-arga-gia-na-miliseis-enimerotiki-kabania-kata-tis-vias-ton-gynaikon/


Η συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Βία κατά των Γυναικών» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Ετήσια Έκθεση 2021 για την Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Γ.Γ. Δ. Ο.Π.Ι.Φ.),  Αθήνα, Οκτώβριος 2022

 

Όπως μας ενημερώνει ο Διευθυντής  Κύριος Δημοσθένης Τρέμος, στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει αναρτηθεί η «Ετήσια Έκθεση 2021: Η Εφαρμογή των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους Δήμους και τις Περιφέρειες» (Αθήνα, Οκτώβριος 2022).

 

Πρόκειται για μία κατατοπιστική ηλεκτρονική έκδοση συνολικής έκτασης 42 σελίδων, η οποία εστιάζει στη δράση των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας υπέρ της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο: https://isotita.gr/wp-content/uploads/2022/10/Etisia-Ekthesi-2021-Dhmoi-kai-Perifereies.pdf.

 

Από το 2019, ο νόμος 4604/2019 για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» έθεσε το πλαίσιο άσκησης πολιτικής για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στο πλαίσιο της καταγραφής των δράσεων προώθησης των πολιτικών ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. διεξήγαγε και φέτος, όπως και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρωτογενή έρευνα την οποία απηύθυνε στο σύνολο των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

 

Τα Τμήματα που συνεργάστηκαν για την διεξαγωγή της έρευνας, ανήκουν στην «Διεύθυνση Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων» και είναι τα εξής:


 

Η έρευνα περιλαμβάνει είκοσι επτά ερωτήματα στον κύριο κορμό και επτά εισαγωγικά ερωτήματα που σκοπό είχαν την καταγραφή των γενικών στοιχείων των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και του ονόματος και της ιδιότητας της υπεύθυνης/του υπεύθυνου συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου. Τα δεκαέξι επόμενα ερωτήματα αφορούν ζητήματα αρμοδιοτήτων, ένταξης, συνεργασιών και παραπομπής θεμάτων ισότητας των φύλων και περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Τα υπόλοιπα ερωτήματα αφορούν την περιγραφή των δράσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες με σκοπό την προώθηση των πολιτικών ισότητας των φύλων.

 

Τέλος, συμπεριλήφθηκε ένα γενικότερο ερώτημα με σκοπό την καταγραφή των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του συγκεκριμένου Δήμου ή της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή προς τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων και στη συνέχεια στάλθηκε στα αρμόδια, κατά περίπτωση, όργανα της Διοίκησης για θέματα ισότητας των φύλων.

 

Η ηλεκτρονική έκδοση της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. διαρθρώνεται στους ακόλουθους βασικούς άξονες:

α) το πλαίσιο άσκησης των πολιτικών ισότητας στους Δήμους: νομοθετικό πλαίσιο και εργαλεία

β) μεθοδολογία έρευνας

γ) αποτελέσματα έρευνας

δ) ένταξη πολιτικών ισότητας των φύλων στη διοίκηση του Δήμου – Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες

ε) Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) – Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ)

στ) θέματα ισότητας φύλων – αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών

ζ) δράσεις προώθησης των πολιτικών ισότητας των φύλων

η) ενδεικτικές καλές πρακτικές

θ) συμπεράσματα/βιβλιογραφία/η φόρμα του ερωτηματολογίου.

 

Η συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Feminist News: This one's for the girls

10 October 2022


Send your stories to baselovic@womenlobby.org | Read the newsletter in your browser

Welcome to the Feminist News, a bi-weekly newsletter brought to you by the European Women's Lobby. For more regular updates about our work and the topics of women's rights and gender equality, follow us on Twitter!

Day of the Girl 

Everyday struggle. The International Day of the Girl Child will be marked on Tuesday, 11 October. From child marriage and forced genital mutilation to sexual exploitation and harassment, girls around the world face obstacles to healthy, safe and happy childhoods every day. 

The grim statistics. Up to 10 million girls are at risk of child marriage, and girls are primary victims of sexual exploitation. Sexism and discrimination affect their education and opportunities as well, as the global internet user gender gap grew from 11% in 2013 to 17% in 2019, and the percentage of women among STEM  graduates is below 15% in over two-thirds of the world (source: The SDGs Report 2021).

The world as it should be. To mark the Day of the Girl Child, a coalition of CSOs is organising the European Week of Action for Girls (EWAG) for the 10th year. On Tuesday, they will open the exhibition titled "10 in 10 - the World Through the Eyes of a Girl." The art portraying a future world where girls can feel safe and empowered will be displayed until Friday, 14 October at the Esplanade of the European Parliament in Brussels. 


It's okay not to be okay

Mens sana. Today we mark World Mental Health Day. Since 1992, the global community has been uniting to raise awareness about the importance of mental health on this day. This year, Mental Health Europe (MHE) is shedding light on the specific realities of migrants and refugees. 

Focus on the vulnerable. 61% of refugees are considered to be in highly vulnerable psychological situations and another 27% in vulnerable psychological situations. Today from 14h00 to 16h00 CEST, MEP Tilly Metz (Greens/EFA) and MEP Estrella Durá Ferrandis (S&D) will join MHE in hosting an event to discuss good practices, challenges and ways to ensure adequate mental health support in the context of increased migration across Europe. 

Time to log off. The European Disability Forum also hosted a discussion on the effects of social media on mental health with the representatives from Meta and Euro Youth Mental Health. Read some of the main findings below 👇


Woman. Life. Freedom.

Defiance in Tehran. Ever since the news of Mahsa Amini's arrest and death spread in September, protests in support of the women in Iran and their fight for equality and basic human rights have been held both in Iran and across the globe. Although many organisations and institutions, including the European Women's Lobby, have called for immediate cease of violence against women, dozens of protesters have been killed by the Iranian authorities in the last three weeks, and even more have been unlawfully detained. 

Taking a stance. In her speech during the plenary session of the European Parliament in Strasbourg last Tuesday, Swedish MEP Abir Al-Sahlani (Renew) called for an end of violence against the people of Iran. Al-Sahlani ended her speech by cutting her hair, which has become a symbol resistance to oppression and the rules of compulsory hijab for women.

MEPs speak up. In a resolution adopted on Thursday, the MEPs strongly condemned the mistreatment of Mahsa Amini and called for an impartial, effective and independent investigation into her tragic death. The resolution urges the EU to sanction Iranian officials involved in both Mahsa Amini’s death and the violence against protestors, under the EU Global Human Rights Sanctions Regime.

Today, MEPs on the Subcommittee on Human Rights (DROI) and guest speakers will discuss women’s role in the ongoing rights and freedoms protests in Iran. The discussion can be followed live here from 16h45 CEST.


Coming up

Beyond words

Author: Marco Melgrati | @m_melgrati


15/06/2022 | Ημερίδα: "Γυναίκα και 4η Βιομηχανική Επανάσταση"

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας  και Ψηφιακής Πολιτικής, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα Γυναίκα και 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022  στο  Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία.  

Η εκδήλωση άρχισε με Εισαγωγική Ομιλία της Προέδρου του ΕΚΙΦ Δρ. Δέσποινας Χαραλαμπίδου-Σολωμή.  Ακολούθησαν χαιρετισμοί από  την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων κα Ιωσηφίνα Αντωνίου και την Πρόεδρο του Τμήματος Ψηφιακής Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Καθηγήτρια Σούλα Λουκά. 

Κύριος ομιλητής  στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας  και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Παρεμβάσεις για το θέμα έγιναν από την Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Μυρτώ Ζαμπάρτα, την Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου και τον Εκπρόσωπο της ΟΕΒ, κ. Αντώνη Φραγκούδη, Διευθυντή Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας. Τις παρεμβάσεις των ειδικών (panel discussion) συντόνιζε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΝΕΚ, κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας

Η Εκδήλωση και η Δεξίωση που ακολούθησε ήταν ανοικτές για το κοινό.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) εκφράζει βαθύτατη θλίψη  για τον αδόκητο χαμό της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών  Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου υπήρξε μια ηγετική  γυναικεία προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στη πολιτική ζωή του τόπου. Διακρίθηκε για το σπουδαίο έργο της και την προσφορά της  υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας των φύλων και ιδιαίτερα της προώθησης των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών στον εργασιακό χώρο.

Ως Υπουργός άφησε το  δικό της στίγμα  και μια πλούσια παρακαταθήκη. Ένα σπουδαίο έργο με καινοτόμες μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής  Πρόνοιας, το Σπίτι του Παιδιού και το Σπίτι της Γυναίκας.

Τη Ζέτα Αιμιλιανίδου χαρακτήριζαν ο δυναμισμός και η αποτελεσματικότητα, η εργατικότητα και  η αφοσίωση στα καθήκοντά της σε όλα τα αξιώματα που ανέλαβε αλλά και η ευαισθησία της  και η αγάπη της προς τους συνανθρώπους της.

Η Πρόεδρος και τα  Μέλη του Δ.Σ  ΕΚΙΦ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στον υιό της Αχιλλέα καθώς και στους οικείους της. 


ΑΙΩΝΙΑ της η ΜΝΗΜΗ

Καλό Πάσχα!

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) εύχεται στα Μέλη και στους  Συνεργάτες του Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά με Υγεία και Ευτυχία. 

Είθε το Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίσει  τις καρδιές και τις ψυχές μας με αισθήματα Αγάπης και Φιλίας για τους συνανθρώπους μας.

 

Πρόεδρος & Μέλη

Δ.Σ. ΕΚΙΦ

21/03/2022 | Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την ευαισθητοποίηση για τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στην Κύπρο

Την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, είναι θεμελιώδους σημασίας να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθειά της να ενισχύσει την συνειδητοποίηση των ανθρώπων για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και πού μπορούν να απευθύνονται σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Η εκστρατεία για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης #RightHereRightNow (Δεκέμβριος 2021-Ιούνιος 2022) επιδιώκει την επίτευξη αυτού του στόχου εστιάζοντας στα ακόλουθα δικαιώματα τα οποία προστατεύονται από τον Χάρτη:  

Για το κάθε δικαίωμα από αυτά, η εκστρατεία παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς για την διεκδίκηση αποκατάστασης, στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η εκστρατεία εστιάζει ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου το 75% των ατόμων* εξέφρασαν ενδιαφέρον για καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους που κατοχυρώνονται στον Χάρτη και πώς θα τα διεκδικήσουν. Το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό όσων απάντησαν οι οποίοι ενδιαφέρονται για καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το πότε εφαρμόζεται ο Χάρτης (75%) και πού μπορούν να απευθύνονται σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους (77%).

Η προκατάληψη ορισμένων ομάδων αποτελεί σταθερό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Κύπρο, το 55% των πολιτών** θα ένοιωθαν άβολα εάν κυβερνούνταν από Ρομά, και το 44% δεν θα αποδεχόταν ομοφυλόφιλους, λεσβίες, ή αμφιφυλόφιλους στις ανώτατες εκλεγόμενες πολιτικές θέσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 65% των Κυπρίων γονέων δεν θα ανεχόταν να δει το παιδί του να έχει σχέση με άτομο του ιδίου φύλου, το 56% με Μουσουλμάνο, και το 55% με Ρομά.

Πέρα από την απαγόρευση των διακρίσεων, όπως σημειώθηκε παραπάνω, η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει και σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία αναφέρονται στον Χάρτη: 

Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης (Άρθρο 11): Θα πρέπει να έχεις απρόσκοπτη πρόσβαση στα απαιτούμενα εργαλεία προκειμένου να σχηματίσεις καλά ενημερωμένες απόψεις, και να είσαι ελεύθερος να εκφράσεις αυτές τις απόψεις χωρίς φόβο για κυρώσεις ή αντίποινα. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ προστατεύει το δικαίωμά σου στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, και προστατεύει επίσης τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης – έτσι ώστε να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα και ανεξάρτητα.

Απαγόρευση διακρίσεων (Άρθρο 21). Να είσαι ο εαυτός σου χωρίς φόβο για αντίποινα ή διακρίσεις. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύει το δικαίωμά σου να ζεις ελεύθερα και να εκφράζεις την ταυτότητά σου – συμπεριλαμβανομένου του γενετήσιου προσανατολισμού. Απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας ή πεποίθησης, ηλικίας, γλώσσας ή αναπηρίας.

Ισότητα των φύλων: Άνδρες και Γυναίκες (Άρθρο 23): Τα δικαιώματά σου και οι ευκαιρίες σου δεν θα πρέπει να έχουν διαφορές ανάλογα με το φύλο σου. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε κάθε τομέα της ζωής, ιδίως στην εκπαίδευση, την εργασία, το κοινωνικό περιβάλλον και την πολιτική συμμετοχή.. 

Δικαιώματα του παιδιού (Άρθρο 24): Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με φροντίδα και ερεθίσματα, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και το υπέρτατο συμφέρον του κάθε παιδιού ως άτομο και ως μέλος μιας οικογένειας και κοινωνίας, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να απολαμβάνουν στο έπακρο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου (Άρθρο 47): θα πρέπει πάντα να έχεις ανεμπόδιστη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να αντιμετωπίζεσαι με αμεροληψία από το δικαστήριο. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύει το δικαίωμά σου στην αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη και στο αμερόληπτο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός σου στην ακρόαση ενώπιον ανεξάρτητου δικαστηρίου και στην πρόσβαση σε δικαστική αρωγή για να παραστείς ενώπιον δικαστηρίου σε περίπτωση που δεν διαθέτεις επαρκείς πόρους.

Σήμερα, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε και πάλι την προσοχή μας στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο Χάρτης προασπίζει και προωθεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων. Ο Χάρτης εφαρμόζεται στα θεσμικά όργανα και τις οργανώσεις της ΕΕ σε όλο το φάσμα των δράσεών τους και στις εθνικές αρχές κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

·Για αιτήματα συνέντευξης σχετικά με τις διακρίσεις στην Κύπρο και την προστασία που παρέχεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, παρακαλώ επικοινωνήστε στο: ufficiostampa@pomilio.com ή +39 3332146503

* Link για την έρευνα Ειδικού Ευρωβαρόμετρου: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/096795a7-8d89-11e9-9369-01aa75ed71a1

** Link to: Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 2019 για τις Διακρίσεις στην ΕΕ



08/03/2022 | Δελτίο Τύπου από ΕΚΙΦ

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εξέδωσε Δελτίου Τύπου.

Δελτίο Τύπου

31/1/2022, PRESS RELEASE Of EIGE  

"Robots and ride hailing: women and men face different risks from economy of the future"

https://eige.europa.eu/news/robots-and-ride-hailing-women-and-men-face-different-risks-economy-future


Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) διατηρεί μια μακροχρόνια και  γόνιμη συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης του έργου των συνεργατών του, με τους οποίους το ΕΚΙΦ μοιράζεται τους ίδιους στόχους με πυξίδα την ισότητα των φύλων, αποφάσισε την ανάρτηση της Ετήσιας  Έκθεσης  2020 του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων στην ιστοσελίδα του ΕΚΙΦ για σκοπούς διαρκούς διάχυσης του περιεχομένου.

[Ετήσια Έκθεση  2020]

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου
σας εύχονται

 Καλή Χρονιά  με Υγεία, Ευτυχία & Δημιουργικότητα


The President and Members of the EKIF Board
are wishing you
Season’s Greetings & Best Wishes for the New Year