Πρόεδρος, Δρ Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία (BA Hons) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Queen Mary College. Στη συνέχεια απέκτησε τους μεταπτυχιακούς τίτλους ΜΑ στον τομέα της συγκριτικής λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και ΜΑ στα παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο E. Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δίδαξε στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας (1976-1978) και στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1978-1998). Ως επιστημονικός συνεργάτης, δίδαξε σύντομες σειρές μαθημάτων στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (ΚΕΠΑ), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από το 1998-2004. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 είναι Μέλος του Συμβουλίου Παιδείας για θέματα Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Είναι Μέλος της Υπεπιτροπής Παιδείας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (2001-σήμερα). Διατελεί Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (2005-σήμερα), το οποίο ιδρύθηκε για να συμβάλει στην ισότητα και ισοπολιτεία μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς με κύριο εργαλείο την έρευνα.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη συγκριτική λογοτεχνία, τον αισθητισμό, το ποιητικό έργο του Καβάφη, σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και διοίκησης και θέματα ισότητας φύλου. 'Εχει συγγράψει τα βιβλία: Γυναίκα και Ιεραρχία στη Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου (2002) και The Education System in Cyprus 2008-2009 (2010). Είχε συνεισφορά σε τρεις εκδόσεις: Η Ποίηση του Κράματος (2000), Gender Differences in Educational Outcomes (2010) και Grade Retention during Compulsory Education in Europe (2010).

Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα (Παρουσία του Πανεπιστημίου Αθηνών) και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Journal of Modern Greek Studies και Modern Greek Studies Yearbook).